lørdag den 26. februar 2011

Centralstøvsuger vejen til et bedre indeklima

Det er de færreste mennesker der bryder sig om at støvsuge, der findes dog en løsning der både afhjælper støv, støj og besværet med at slæbe en tung støvsuger rundt i huset – løsningen er en centralstøvsuger.

Med en indbygget støvsuger er det slut med, at slæbe en tung maskine op og ned ad trapperne, eller fra rum til rum. I stedet tager du blot en let slange og sætter den ind i væggen, hvorefter der du har en fuldt funktionel støvsuger.

Når du sætter slangen ind i tilslutning i væggen, tænder centralstøvsugeren helt automatisk. Støv og snavs bliver suget ind et indbygget PVC rørsystem, der løber gennem huset vægge, gulve eller på loftet ned til en stor central støvsuger monteret i kælderen, garagen eller bryggers. Støvet opsamles i en stor beholder, eller det suges direkte ud i det fri.
Fordi motoren og opsamling er placeret centralt, vil en centralstøvsuger ofte være langt kraftigere end en almindelig transportable model . Den skal heller ikke tømmes så ofte, du vil opleve at du kun skal tømme den 5-6 gange om året.

Støj er helt ude af hørevidde, og de fine støvpartikler bliver ikke recirkuleret i huset - almindelige støvsugere har problemer med støv i udsugningen uanset om de HEPA filter. Så den centrale løsningen giver et langt bedre indeklima, risikoen for allergi i familien nedsættes betydeligt.

Billig centralstøvsuger

Når du skal vælge centralstøvsuger, skal du først og fremmest huske at det er en investering der holder i mange år. Det er derfor afgørende, at du finder en model som andre forbrugere anbefaler, brug nettet og søg efter erfaring med den pågældende model.

Når du bygger et nyt hus, vil det altid være det billigste tidspunkt at installere en centralstøvsuger, eftersom væggene skal males alligevel. Eftermontering vil mange gange være langt dyrere og du får aldrig en så flot løsning, som den der er integreret i forbindelse med opførslen af huset.

Der kan være hensyn i lavenergi huse, der gør at en centralstøvsuger bliver noget dyrere at indbygge, eftersom man skal være opmærksom på at huset skal kunne trykprøves. Så man må forventer at det bliver en smule dyrere at installere, eftersom PVC rørene vil skulle føres igennem dampspærren, hvorfor det ligeledes er nødvendigt med efterfølgende tætning.

Sådan vælger du en centralstøvsuger

De fleste centralstøvsugere fremstiles i forskellige stilarter, prisklasser og med forskellig sugestyrke – og oftest vil der være en sammenhæng mellem pris og styrken maskinen levere. Har du mange meter PVC rør vil du naturligvis skulle investere i en kraftigere støvsuger, eftersom der vil skulle opbygges et større undertryk i rørene for at støvsugningen bliver effektiv.

Du kan normalt sagtens sammenligne de forskelle fabrikanterne effektforbrug (Watt), eftersom flere af dem bruger de samme motorenheder, forskellen mellem to kraftige maskiner vil derfor være minimal.

Meget af det ekstraudstyr du køber kan anvendes på flere forskellige systemer, og du kan få børster der er beregnet til tæpper og parketgulve.

Centralstøvsugerne koster fra ca. 8.000 kr. og opefter, du kan også finde billigere modeller, men de er sjældent særlig gode. Ligeledes skal du huske at se efter hvor mange meter rør der medfølger, det samme gælder antallet af vægtilslutninger.

Du kan se en principtegning for en centralstøvsuger herunder.

0 comments: